top of page

Veranderingen bij hoborieten


Rieten veranderen in de loop van de tijd. In eerste instantie veranderen rieten vlak na het spiegelsnijden. Ze kunnen dan wat zwaarder worden. Daarom werkt Bressers Reparatie de rieten meerdere keren af voor een optimaal resultaat.

De spanning op rieten wordt in de loop van de tijd langzaam minder groot. Hierdoor gaan de bladen van een riet op den duur platter liggen. Een riet gaat gemiddeld 2 tot 3 maanden mee (bij gemiddeld gebruik). Bij hoboisten met een vast embouchure (=meer knijpen) gaan de rieten wat sneller plat liggen. Daarom zijn voor deze groep rieten van zeer hard hout het meest geschikt. Ook gaat de flexibilteit langzaam uit het riet. Het riet trilt minder goed en gaat daardoor wat 'dunner' klinken. Ook kan er vuil in de rieten terecht komen waardoor de rieten zwaarder gaan spelen. Deze veranderingen gaan geleidelijk. 

Wat kunt u zelf doen?
1.Als rieten plat gaan liggen kunt u de rieten meer open zetten door bij het koperdraadje het riet open te knijpen. Zorg dat het koperdraadje altijd goed vast zit. (zie foto)
2. Helpt dit niet (meer) dan kunt u het volgende doen: duw het koperdraadje naar beneden en duw een plaque/ plaatje tussen de bladen zodat deze even helemaal los van elkaar komen te staan. Zet daarna het koperdraadje weer vast.
3. U kunt vuil uit het riet verwijderen met een klein vogelveertje. Let op: niet te verder doorduwen anders kunnen er stukje vogelveer in het rietje blijven steken. Doe dit niet vlak voor een concert want het riet kan (als er veel vuil in zit) hierdoor heel anders gaan spelen.

Algemeen 
Rieten zijn nooit helemaal perfect. Maar met enkele trucjes en wat ervaring kunt u een riet heel lang optimaal houden. Hobospelen is al moelijk genoeg en een goed riet is daarbij onmisbaar.

Wilt u meer weten? Maak een afspraak voor een rietenconsult.

bottom of page