top of page

Hardheid rietenhout.
Hoborieten van Bressers Reparatie worden verkocht in 3 hardheden: zeer hard, hard en medium hard. De verschillende hardheden hebben elk hun eigen kenmerken. 
Het karakter van een riet wordt niet alleen gevormd door de hardheid maar ook door verschillen in diameter, torsie en de dikte van het hout. Dit wordt allemaal opgemeten bij de rieten van Bressers Reparatie. Daardoor zijn de afwijkingen hierin minimaal en de kwaliteit constant. Ook de structuur van het hout bepaalt de klank van een riet. Daarom kiest Emmeke voor hout van diverse plantages waar het hout onder de beste condities langzaam heeft kunnen groeien en drogen. 


Natuurlijk speelt ook de zwaarte van het riet een zeer grote rol. Met al deze facetten wordt rekening gehouden bij het maken van de rieten.

Zeer hard/ rood:
Klank is rond en kernachtig, het geluid draagt ver/ grote klank. De rieten hebben meer spanning op het hout en behouden dit ook langer. De rieten staan daarom in het begin verder open waardoor ze aanvankelijk zwaarder/ stugger aanvoelen. Je kunt dit verhelpen door het riet OP het koperdraadje dichter te zetten (bladen naar elkaar toe). 
Hard/ blauw:
Klank is wat milder/ minder helder dan de zeer harde rieten. Het riet heeft iets minder spanning waardoor het al vanaf het begin flexibeler is. Doordat de klank minder kern heeft mengt het beter. 

Medium hard/ geel:
Klank is wollig en donker bij de zwaardere rieten en warm en flexibel bij de lichtere variant. Speelt meestal vanaf het allereerste begin meteen makkelijk omdat er niet zoveel spanning op het hout staat. Nadeel daarvan is ook dat de rieten eerder dicht gaan liggen en minder lang meegaan dan het hardere hout. Hierdoor zeer geschikt voor hoboisten met een open/ los embouchure en minder geschikt voor een vaster embouchure.

Wist u dat u bij Ebanorieten niet alleen uw voorkeuren door kunt geven voor de hardheid van het hout maar ook voor de diameter en torsie van het hout?

bottom of page