top of page

 

Wat kunt u zelf doen?

- Controleer uw hobo regelmatig. Bij fel licht zijn de scheurtjes vaak wel te zien. U kunt ook testen of uw hobo (bovenstuk) nog goed vacuum te zuigen is.
- Zorg dat u uw hobo goed opwarmt aan de buitenkant voordat u begint met spelen. Dit doet u door met uw handen het bovenstuk (vooral het bovenste gedeelte ervan) vast te houden tot het niet meer koud aanvoelt.
- Blaas niet vooraf warme lucht door uw hobo (zoals veel mensen doen) hierdoor warmt de binnenkant op en wordt tegelijkertijd vochtig. Dit werkt averechts!
- Pas vooral op in koude, tochtige ruimtes (kerken). U hobo moet aan de buitenkant warm kunnen blijven.- Bewaar uw hobo op kamertemperatuur en niet te dicht bij een warmtebron (i.v.m. de luchtvochtigheid).
- Sluit na het spelen en droogmaken van de boring de koffer zodat uw hobo gelijkmatig kan drogen.
- Het meest gevoelig voor scheuren zijn nieuwe instrumenten. Maar let ook op met instrumenten die lang niet bespeeld zijn. Ook deze moeten voorzichtig ingespeeld worden: beginnen met 5 minuten en elke dag 5 minuten erbij.

Is uw hobo toch gescheurd?
Veruit de meeste scheurtjes zitten alleen aan de oppervlakte van het hout en zijn goed te repareren. Als scheurtjes door toongaten lopen zullen de toongatzittingen ook gerepareerd moet worden en opnieuw worden gevlakt.Het scheurtje wordt uitgediept en schoongemaakt. Vervolgens wordt het met industriele lijm gevuld en dichtgeperst. Daarna wordt het geschuurd en gepolijst. Het scheurtje is dan nauwelijks nog zichtbaar en uw hobo sluit weer.

 

Waarom scheuren hobo's?

De vorstperiode zit er weer aan te komen. De kans op scheurtjes/ barstjes in uw hobo neemt hierdoor toe. Dit heeft te maken met twee zaken: lage temperaturen en/ of lage luchtvochtigheid. Als u hobo koud is en u gaat blazen zonder uw hobo op te warmen zet de boring (binnenkant) uit. Als de buitenkant nog koud is en dus niet gelijktijdig uitzet onstaat er spanning op het hout en kan het hout gaan scheuren. Vooral het bovenstuk (tussen de trillerkleppen en rond de octaafkleppen) is hiervoor gevoelig.

sluit weer.

 

bottom of page