top of page

Vocht in toongaten
Iedereen kent het en het komt altijd op het verkeerde moment. Je c of f begint te ratelen, je hoge a kraakt. Ofwel, er zit "water in de kleppen". 

Als je adem condenseert ontstaat er vocht en het stroompje vocht kan in een toongat terecht komen. Het sluit het toongat dan (deels) af en daardoor hoor je het geratel en/of verandert de stemming.

Kun je dit helemaal voorkomen? Helaas niet. Je kan het wel zo veel mogelijk verhelpen en voorkomen. 

Mogelijke oorzaken & oplossingen bij herhaaldelijk vocht:

- Vuil in toongaten. Vuil in toongaten trekt vocht aan. Dit is meestal de oorzaak van veelvuldig vocht in de octaafkleppen. Dit kan opgelost worden door de octaafbusjes of toongaten te laten reinigen.

- Kalkafzetting in de boring. Als het stroompje water opdroogt kan er een gootje van kalk ontstaan waardoor het water iedere keer bij het zelfde toongat uitkomt. Oplossing: boring polijsten en eventueel een oliebad voor het hout.

- Diepere nerf in de boring. Ook een diepere nerf kan als een gootje functioneren waardoor het vocht bij een en hetzelfde toongat uitkomt. Dit is moeilijker op te lossen maar een oliebad kan de nerven wel vullen waardoor de boring gladder en egaler wordt.

Verhelpen water tijdens het spelen:

Als u tijdens het spelen eenmaal last heeft van water is de snelste oplossing om het weg te blazen uit het toongat en vervolgens de boring te drogen met het doekje. Om te weten waar het zit kunt u de regel aanhouden dat het "1 toon lager zit". Ofwel: hoort u het bij de a dan zit het in het toongat van de g. Hoort u het bij de e dan zit het in de d. Uitzonderingen: bij de f zit het in de f, bij de bes of c zit het in 1 van de 2 kleine klepjes tussen de g-a-b op het bovenstuk. 

Let wel: bij veelvuldig wegblazen van vocht kan roest ontstaan in nabij gelegen mechaniek. Laat in dit geval uw hobo regelmatig controleren op roest!

U kunt ook een zeempje gebruiken om het vocht weg te halen (vraag er naar als u bij Bressers Reparatie bent, dan krijgt u het gratis mee). Gebruik geen vloeitjes. Vloeitjes willen nogal eens afbreken en onder de kleppen belanden. Dit is slecht voor de polsters en voor het sluiten van de mechaniek.

maart 2011 069.JPG
bottom of page