top of page

 

 

 

Wat kunt u zelf doen?
1.Om te beginnen regelmatig de hobo bespelen. Als een hobo lang stil ligt drogen de polsters en kurk uit en verandert de afstelling. Regelmatig gebruik houdt het mechaniek soepel en de luchtvochtigheid van hout en mechaniek op peil.

2.Assen en puntschroeven controleren. Je kunt deze herkennen aan de vorm van een bolletje, ook wel pilaartjes genoemd (zie foto). Als assen of puntschroeven los komen gebeurt dat heel langzaam. Als je het niet op tijd opmerkt kan er mechaniek los gaan zitten waardoor de hobo minder goed sluit. Draai niet te hard aan en gebruik eventueel een klein beetje doorzichtige nagellak om de as of schroef op zijn plaats te houden. Let wel: kijk goed of het geen stelschroef is (zie foto) waar je aan draait want hieraan draaien kan voor veel problemen zorgen!

3.De polsters controleren.
De meeste polsters zijn van kurk (bruin) en de polsters in de laagte zijn vaak van leder of vlies (wit). Beschadigde polsters kunnen er voor zorgen dat het toongat niet meer goed afsluit met alle gevolgen van dien. 

Algemeen 
Door gebruik klinken de stelkurkjes en polsters na verloop van tijd in. De afstelling verandert daardoor heel langzaam. Op een gegeven moment kom je er achter dat je veel harder moet knijpen om een goede klank te krijgen. Vooral de lage tonen zijn daarvoor gevoelig. Eens per jaar een afstelbeurt zorgt er voor dat uw hobo zijn goede afstelling behoudt. Dit duurt een uur en kost €37,50. 

 

 

2. Vocht in toongaten

Als de weersomstandigheden veranderen in de herfst kan het zijn dat u vaker last heeft van vocht in toongaten van uw hobo. Dit vocht is condens dat via de boring langs en in de toongaten loopt. Het meest gevoelig daarvoor zijn de octaafkleppen maar ook komt het vaak voor bij de kleine klepjes bij de A en G van het bovenstuk. Ook de F-klep wil nog wel eens problemen geven. 

Als het vocht altijd onder dezelfde klep zit kan het zijn dat er een gootje loopt naar het toongat toe. Dit kan een wat diepere nerf zijn maar ook kalkafzetting van eerder vocht.

Wat kunt u zelf doen?
- vocht onder de kleppen uitblazen helpt lang niet altijd, bovendien komt het vocht vaak terecht op andere kleppen waardoor roest kan onstaan. Begin daarom met het droogwissen van de boring en het droogdeppen van de klep met dun zeemleer of fijn katoen (dit is beter dan vloeipapier want dit kan blijven plakken onder de polster). Let op: niet trekken aan het zeempje, alleen voorzichtig deppen, anders beschadigt u de polster!
- na het spelen kunt u met een kegje (te plaatsen onder het metaal van de klep) de klep open zetten waardoor het toongat volledig kan drogen. Hiermee voorkomt u dat de polster de volgende dag blijft plakken aan de toongatzitting.

Anchor 1

1. De afstelling van de hobo
2. Vocht in toongaten

1. De afstelling van de hobo
Een hobo is het houten blaasinstrument met de meest ingewikkelde mechaniek. De werking van de mechaniek is zeer complex. Sommige kleppen staan in verbinding met soms wel 5 of 6 andere kleppen. Een hele kleine verandering in het instrument kan er voor zorgen dat de hobo ineens niet meer prettig speelt. 

bottom of page